BKR registratie

Wat is een BKR registratie?

De meest banken, kredietmaatschappijen en hypotheekverstrekkers checken hoe je geregistreerd staat bij het Bureau voor Krediet Registratie (BKR) voor ze je geld lenen. Heb je een negatieve BKR registratie, dan kan dit een reden zijn om je geen lening te verstrekken. Een BKR registratie kan er zelfs voor zorgen dat je nergens meer een lening of hypotheek kan krijgen. Dit komt vooral voor als je een betalingsachterstand hebt (gehad). Tip! Je mag één keer per jaar gratis je BKR gegevens checken. Na aanvraag duurt het wel nog vier weken voor je het overzicht ontvangt.  

Wanneer BKR registratie?

BKR registreert kredieten zoals een persoonlijke lening en afbetalingsregelingen. Ook registreert het betalingsachterstanden van leningen. Sluit je een lening af van minimaal 250 euro, dan is de kredietverstrekker verplicht dit door te geven aan Stichting BKR. Vanaf dan sta je in het Centraal Krediet Informatiesysteem met een positieve registratie. Dit geldt al voor de volgende gevallen:

  • Je hebt een kredietlimiet of kunt rood staan op je rekening
  • Je hebt een creditcard met gespreide betaling in meerdere termijnen
  • Je hebt een doorlopend krediet of persoonlijke lening
  • Je maakt gebruik van een uitgestelde betaling
  • Je maakt gebruik van private-lease
  • Je hebt een toestelkrediet van een telecom aanbieder

Wat is negatieve BKR?

Betaal je altijd op tijd, dan is er niets aan de hand en blijft de BKR registratie ook positief. Je krijgt pas een negatieve BKR notering als je niet op tijd of helemaal niet betaald. Gelukkig krijg je wel eerst een betalingsherinnering en aanmaning, voordat de kredietverstrekker een Achterstandsmelding doet bij het BKR. Ook moet de kredietverstrekker je waarschuwen door middel van een vooraankondiging, waardoor je nog één kans hebt om een negatieve BKR registratie te voorkomen.

BKR check – A- en H-codes

Bij het registreren van de gegevens onderscheidt het BKR verschillende soorten registraties. Elke schuld die het BKR noteert, kan een A- of een H-code krijgen. Een A-code wil zeggen dat er een betalingsachterstand is. Als je weer aan je betalingsverplichting hebt voldaan en het contract van de lening loopt nog door, wordt de registratie omgezet in een H-code. De H staat voor herstel.

BKR toetsing – Bijzonderheidscodes

Naast de A- en H-code onderscheidt het BKR bij de A-codes 5 bijzonderheidscodes. Deze geven aan wat er precies aan de hand is:

Codering Betekenis BKR codering
A1 codering  Je hebt een betalingsachterstand en er is een regeling getroffen
A2 codering Je hebt een betalingsachterstand, mar het bedrag is opeisbaar
A3 codering Je hebt een betalingsachterstand en afspraken gemaakt met schuldeiser
A4 codering Je hebt een betalingsachterstand, maar de schuldeiser kan je niet bereiken
H codering Je hebt geen schulden meer

Let op! Nadat je een lening hebt afgelost blijven je gegevens nog vijf jaar zichtbaar bij Stichting BKR!

BKR check – Pas op met lenen zonder toetsing!

Verschillende leenaanbieders bieden online leningen aan zonder toetsing bij het BKR. Het is niet verstandig hierop in te gaan. Deze leningen zijn vaak erg duur. Daarnaast is het maar zeer de vraag of met je een betrouwbare partij te maken hebt.

Geld lenen? Voorkom een hoge schuld!Vergelijk daarom altijd eerst het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Zo bespaar je tot wel 700 euro per jaar op je lening!