HYPOTHEKEN OVERSLUITEN

Meerdere logo's van keurmerken waarvan ook een aantal van toepassing zijn op de hypotheken die u bij makelaardij boekelo uit stadskanaal kunt afsluiten

Je hypotheek oversluiten, wij kijken gratis bij meer dan 40 geldverstrekkers onafhankelijk naar uw mogelijkheden. 

Het oversluiten van je hypotheek kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo kun je gaan besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Maar bij het oversluiten van je hypotheek komen ook diverse kosten kijken en mogelijk moet je een vergoeding voor het renteverlies van de bank betalen.

 

Het oversluiten van je hypotheek

 Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je met je lopende hypotheek overstapt naar een andere hypotheekverstrekker. Oversluiten doen mensen vaak aan het einde van de looptijd of rentevaste periode of bij de verkoop van de woning als je gaat verhuizen. Je hoeft dan niet te betalen voor het renteverlies van de hypotheekverstrekker. Ook bij overlijden en een variabele rente betaal je deze vergoeding niet.

 De vergoeding voor het renteverlies wordt door hypotheekverstrekkers in rekening gebracht als je een vaste rente hebt en je je hypotheek ineens aflost of als je voor het einde van de rentevaste periode je hypotheek wilt oversluiten.

 Je hypotheek oversluiten naar een geldverstrekker met lagere woonlasten.

 

  • Je krijgt bij ons een scherpe rente, zonder hiervoor een betaalrekening af te sluiten.
  • Je kunt je (bank)spaar-, leven- of aflossingsvrije hypotheek binnen de juridische en fiscale voorwaarden van ons kantoor oversluiten om zekerder te gaan aflossen en lagere rente lasten te krijgen.
  • Er zijn geen annuleringskosten als je de offerte niet accepteert.
  • Je kunt een hoger hypotheekbedrag inschrijven.
  • Je mag extra lenen als je gaat verduurzamen.

 

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

 

Je kunt een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een goedkopere geldverstrekker, maar je nieuwe aflossingsvrije hypotheek mag dan niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het huis.

 

Spaarhypotheek oversluiten

 

Heb je een (bank)spaarhypotheek bij een andere hypotheekverstrekker en wil je die oversluiten. Dat kan, onder voorwaarden, naar een lager rente vragende geldverstrekker. Je neemt in dat geval je opgebouwde spaarsaldo mee.

 

Wanneer kan een hypotheek oversluiten zinvol zijn?

 

Je kunt je hypotheek oversluiten om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat je kunt profiteren van lagere maandlasten, omdat er iets is veranderd in je persoonlijke situatie of omdat je je huis wilt verbouwen of verduurzamen en daarvoor je hypotheek wilt verhogen.

 

Als de actuele rentestand lager is dan de rente die jij momenteel over je hypotheek betaalt, kan het interessant zijn je hypotheek over te sluiten. Een lagere rente betekent meestal dat de maandlasten van je hypotheek dalen. Maar houdt wel rekening met een mogelijke stijging van de rente aan het einde van je rentevaste periode. Dat kan extra kosten met zich meenemen. Vraag daarom altijd een onafhankelijke adviseur wat er mogelijk is in jouw situatie. Nu, maar ook in de toekomst.

 

Let op: bij een (bank)spaarhypotheek hoeft een lagere rente niet altijd voordelig te zijn. Een lagere spaarrente betekent namelijk een hogere inleg. En andersom. Bespreek het oversluiten met een onafhankelijke adviseur om te weten wat past bij jouw situatie.

 

Hypotheek oversluiten wegens verandering van persoonlijke situatie

 

Als er tijdens de looptijd van je hypotheek iets is veranderd in je persoonlijke of financiële situatie kan dat je woonwensen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding of een nieuwe baan. Door je hypotheek over te sluiten, kun je kiezen voor een hypotheek die beter past bij je huidige situatie.

 

Hypotheek oversluiten voor verbouwen of verduurzamen

 

Wil je je huis verbouwen of verduurzamen en wil je daar geld voor lenen? Dan kan het interessant zijn om je verbouwing te financieren door je hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen.

 

Bij de door ons geadviseerde bank of verzekeringsmaatschappij kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de verbouwingsregeling. En kun je bij verduurzamen met energiebesparende maatregelen onder voorwaarden tot €9.000 extra lenen bovenop je maximale hypotheek.

 

Lees meer op de pagina https://gemeente.groningen.nl/energieloket-groningen

 

Hypotheek oversluiten berekenen

 

Voordat je je hypotheek definitief oversluit, is het verstandig goed te onderzoeken of deze beslissing de moeite waard en voor jou de juiste keuze is. Of je kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten is namelijk van veel dingen afhankelijk. De rente, je inkomen, de waarde van je huis, de kosten voor het oversluiten van je hypotheek, een eventuele vergoeding voor het renteverlies van de bank en nog diverse andere zaken.

 

De winst die je eventueel behaalt door het oversluiten van je hypotheek naar de door ons geadviseerde bank of geldverstrekker is van veel dingen afhankelijk en daarom lastig te berekenen. We raden je dan ook aan om een afspraak met ons in te plannen en advies te krijgen door onze onafhankelijke adviseur en te laten berekenen wat het oversluiten van je hypotheek voor jouw specifieke situatie betekent en of de kosten opwegen tegen de lagere maandlasten.

 

Kosten bij het oversluiten van je hypotheek

 

Aan het oversluiten van je hypotheek zijn kosten verbonden. Daarom is het belangrijk om van tevoren te onderzoeken of deze kosten opwegen tegen het bedrag dat je door het oversluiten van je hypotheek gaat besparen.

 

De kosten voor het oversluiten van je hypotheek kunnen onder andere bestaan uit:

 

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de hypotheekakte
  • Het bedrag dat je de hypotheekverstrekker betaalt aan renteverlies
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG), als je daarvoor in aanmerking komt

 

Notariskosten hypotheek oversluiten

 

Als je je hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker, betaal je net als bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek notariskosten. Deze kosten rekent de notaris onder andere voor het opstellen van de nieuwe hypotheekakte en het opnieuw inschrijven van je hypotheek in het Kadaster.

 

Taxatiekosten hypotheek oversluiten

 

Bij het oversluiten van je hypotheek wil een hypotheekverstrekker weten hoeveel je huis waard is. In de meeste gevallen vraagt hij om een taxatie, zodat de waarde van je huis officieel kan worden vastgesteld door een taxateur. Hier zijn kosten aan verbonden, die per taxateur verschillen.

 

Als de nieuwe hypotheek een lening vervangt die je bent aangegaan om je huis te kopen, te verbeteren of te onderhouden, zijn de oversluitkosten voor je hypotheek fiscaal aftrekbaar.

 

Vergoeding voor het oversluiten van je hypotheek

 

Als je een huis koopt, leent de bank je (een deel van) het aankoopbedrag. Over het geleende bedrag betaal je rente. Met de bank spreek je een periode af waarin de hoogte van deze rente vaststaat: de rentevaste periode. Als je je hypotheek oversluit naar een andere bank loopt jouw bank deze rente-inkomsten mis. Daarom betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank als je je hypotheek wilt oversluiten vóór het einde van de rentevaste periode.

 

Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

 

Het uitgangspunt bij het bepalen van de vergoeding voor het renteverlies is dat de bank er niet aan mag verdienen. Het bedrag dat je betaalt voor het oversluiten van je hypotheek kun je zien als een compensatie voor de rente-inkomsten die de bank misloopt. De hoogte wordt berekend aan de hand van een aantal factoren:

 

  • De adviseur van Makelaardij Boekelo  vergelijkt de rente die jij betaalt voor je huidige hypotheek met de actuele rente die wij nu aanbieden bij een vergelijkbare hypotheek (zelfde aflosvorm, restant looptijd en verhouding schuld en marktwaarde): is de rente nu lager, dan lijden we verlies.
  • De hoogte van je hypotheekbedrag: een hoog bedrag betekent een hogere vergoeding.
  • De resterende rentevaste periode: hoe langer je rentevaste periode nog duurt, hoe hoger de vergoeding zal zijn.
  • Het bedrag dat je zonder vergoeding van het renteverlies mag aflossen: wij berekenen de vergoeding over het deel dat je niet zonder vergoeding mag aflossen.

 

De rente die de bank nu zou ontvangen voor een soortgelijke lening wordt ook wel ‘rekenrente’ genoemd. Hoe hoger deze rekenrente, hoe lager de vergoeding.

 

Moet je altijd een vergoeding betalen voor het renteverlies van de bank bij oversluiten?

 

Je hoeft niet altijd een vergoeding te betalen als je je hypotheek oversluit. In de volgende gevallen hoeft het niet:

 

  • Bij verkoop van je woning als je gaat verhuizen
  • Als je een variabele rente betaalt en dus geen rentevaste periode hebt
  • Bij een vaste rente op de einddatum van je rentevaste periode
  • Aan het einde van de looptijd van je hypotheek
  • Bij sommige hypotheekverstrekkers zijn de laatste 1 tot 2 jaar van de rentevaste periode ‘rentebedenktijd’. Als je in die periode je hypotheek oversluit, hoef je geen vergoeding te betalen

 

Tip: Als je rentevaste periode bijna is afgelopen, loopt de hypotheekverstrekker relatief weinig geld mis en is de vergoeding mogelijk te verwaarlozen.

 

Is oversluiten voor mij een goede keuze?

 

Onze onafhankelijke adviseur kan je helpen om deze vraag te beantwoorden. Samen bekijk je wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie en of oversluiten op dit moment voor jou een goede keus is.

 

Bespreek je mogelijkheden om je hypotheek over te sluiten naar de goedkoopste geldverstrekker met onze onafhankelijke adviseur.

 

Hypotheekvorm kiezen, wij helpen U.

Bij de aankoop van een huis, komt er nog een hoop kijken bij het kiezen van een hypotheek. Wil je nou meer weten over:

  • wat annuïtair en lineair precies inhoudt;
  • hoeveel je eigenlijk betaalt;
  • wat de beste keus voor jou is?

Bel ons geheel vrijblijvend voor meer informatie

 T: +31 (0)599 65 11 33
E: info@makelaardijboekelo.nl

 


Makelaardij Boekelo verzorgt uw hypotheek.


De hierboven beschreven factoren bepalen of een hypotheek bij u en uw omstandigheden past, zodat u ook in de toekomst plezier blijft houden van uw hypotheek. Een goede hypotheek selecteren is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt.

Makelaardij & Assurantiekantoor Boekelo is een echte specialist op hypotheekgebied. Wij kunnen u een gefundeerd advies geven bij een belangrijke beslissing in uw leven: Het kiezen van een juiste hypotheek! Daarbij komt dat wij met vrijwel alle geldgevers zaken kunnen doen. Op basis van onze jarenlange ervaring, en gegeven de huidige markt- maar ook fiscale ontwikkelingen, adviseren wij u graag persoonlijk.

Maak een afspraak met een van de hypotheekdeskundigen van ons kantoor en wij komen geheel vrijblijvend langs met de best bij u passende hypotheek en een voor u gunstig rentepercentage.

 

 

Een BKR notering?

Een BKR notering? in sommige gevallen kunnen wij U toch nog helpen.

 

T: +31 (0)599 65 11 33
E: info@makelaardijboekelo.nl

Uw hypotheek mogelijkheden gratis laten berekenen

Herman Boekelo

Register Financieel dienstverlener

Hypotheek Adviseur 

Weet wat U verantwoord kunt lenen!!

Om te kijken welk hypotheekvorm en welke maandlasten bij u passen, wordt er gekeken naar uw persoonlijke situatie en andere factoren. Onze hypotheekadviseurs kijken graag samen met u naar uw situatie.

Uw eerste gesprek met de Hypotheekadviseur is overigens ook nog eens gratis.

U zal met uw eerste gesprek alleen maar wijzer worden en kunt niets verliezen.

Bel of mail ons voor een geheel vrijblijvende orientatiegesprek.

T: +31 (0)599 65 11 33
E: info@makelaardijboekelo.nl

NHG wijzigingen 2021

De NHG-kostengrens in 2021: de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij.

Bepaling kostengrens
De kostengrens wordt sinds 2017 bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom (over de maanden juni, juli en augustus) van het voorgaande jaar, zoals die door het Kadaster worden gepubliceerd.

NHG voert een nieuwe kostengrensmethodiek in en draagt daarmee bij aan een stabielere woningmarkt. De kostengrens komt daarmee in 2021 uit op € 325.000. Dit maakt de woningmarkt toegankelijker en het verantwoord financieren van een woning bereikbaarder voor consumenten met lage en middeninkomens.

Stabiliserend effect kostengrens
NHG heeft de afgelopen maanden samen met vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Financiën een nieuwe NHG-kostengrensmethodiek ontwikkeld.

De huidige methodiek is gebaseerd op de gemiddelde koopsommen in de afgelopen 3 maanden. De nieuwe methodiek is gebaseerd op de gemiddelde koopsommen over een periode van 39 maanden, vermeerderd met een correctiefactor om aan te sluiten bij de gemiddelde huizenprijs in het betreffende jaar. De kostengrens zal zich zo gelijkmatiger ontwikkelen dan voorheen en draagt hierdoor bij aan een stabielere woningmarkt.  

De NHG-kostengrens stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000 naar € 325.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500, in plaats van € 328.600 in 2020.

NHG-premie blijft 0,7%
Woningkopers betalen in 2021 voor het afsluiten van NHG 0,7% over de hoogte van hun hypotheek, net als in 2020. Zoals vorig jaar aangegeven streeft NHG ernaar dit niveau de komende jaren vast te houden.

Raad van Bestuur NHG: “Door de stabielere kostengrens en premie draagt NHG bij aan een gezondere woningmarkt. We zetten ons in voor verantwoorde woonfinanciering door meer consumenten toegang te geven, processen te verbeteren, te helpen met woningbehoud en een vangnet te bieden. Het fonds achter NHG is voldoende robuust om de risico’s die NHG overneemt van geldverstrekkers en consumenten op te vangen.”

Meer weten over de voorgenomen wijzigingen in de V&N 2020? Kijk hier: https://www.nhg.nl/NHG-Innoveert/Nieuwe-Voorwaarden-en-Normen-2020

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Om uw hypotheek te berekenen, moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren. Het belangrijkst is natuurlijk uw inkomen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met eventuele verplichtingen. Elk jaar wordt het bedrag dat u maximaal kunt krijgen aan hypotheek verandert.  Aan de hand van een zogenaamde woonquote, wordt berekend welk deel van uw inkomen kan worden besteed aan wonen. Deze woonquote wordt jaarlijks vastgesteld door het Nibud.

Op het internet kunt u vaak berekeningen maken om uw maximale hypotheek te berekenen. Dit is vaak een globale schatting waarbij er niet wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie. Wij adviseren u dan ook een afspraak met ons te maken om uw mogelijkheden te bekijken. Het eerste gesprek bij ons is bij ons vrijblijvend.

Het hoeft niet te betekenen als u op dit moment geen hypotheek kunt krijgen, dat u nooit een hypotheek kunt krijgen. Geen hypotheek kunnen krijgen is een momentopname.  Door de verandering van de rentestand en wijziging in het inkomen, kan de situatie al snel veranderen. Informeer dus gewoon bij ons om te kijken wat uw mogelijkheden zijn.

Maak vrijblijvend een eerste afspraak met ons om te kijken naar uw mogelijkheden:

 T: +31 (0)599 65 11 33
E: info@makelaardijboekelo.nl

 

Nieuwe hypotheek afsluiten

Nieuwe hypotheek afsluiten

Wij ervaren dat mensen het erg spannend vinden om een hypotheek af te sluiten. Er komen vele vraagstukken naar boven. En dat is ook logisch want het afsluiten van hypotheek wordt er niet eenvoudiger op met de jaren. De voorwaarden veranderen erg snel en er zijn vele aanbieders op de markt.

Wij hebben gelukkig veel ervaring op het gebied van het afsluiten van hypotheken. Daarmee kunnen wij grotendeels uw zorgen wegnemen. Wij willen namelijk voor u een hypotheek afsluiten die het best past bij uw persoonlijke situatie.

Heeft u verhuisplannen? Onze hypotheekadviseurs kunnen u ook helpen bij het verhuizen. Zo wordt u ontzorgd in de verkoop van uw woning en/of aankopen van een nieuwe woning en alle zaken rondom uw huidige en nieuwe hypotheek.

 

Hypotheek oversluiten

om in aanmerking te komen voor de huidige, lage hypotheekrente kunt u uw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. U kunt uw hypotheek oversluiten aan het eind van de rentevaste periode of door gebruik te maken van een lagere hypotheekrente bij een andere geldverstrekker. Vaak wordt hiervoor een boeterente in rekening gebracht bij de geldverstrekker. Deze boeterente is afhankelijk van de resterende looptijd van uw hypotheek en de hypotheekrente.

Voor meer informatie en uitleg klik hier.  

 

Rentemiddeling

Een andere mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een lagere rente is rentemiddeling. U blijft dan bij uw huidige geldverstrekker en de nieuwe rente wordt vastgelegd voor de resterende looptijd. De vergoeding voor vervroegde aflossing hoeft u niet in één keer te betalen maar wordt verspreid over de resterende looptijd.

Verhuizen

U kunt uw hypotheek boetevrij aflossen bij verhuizing. U kunt dan profiteren van de huidige lage rente.

 

Starterslening

Koopt u voor het eerst een huis, dan is dit een hele stap. Wij kijken graag met u naar uw mogelijkheden. Zo zou u in aanmerking kunnen komen voor een starterslening. Dit is een tijdelijke renteloze lening bovenop de eerste hypotheek met NHG. Dit is een goede mogelijkheid voor starters met nu nog een laag inkomen. De voorwaarden voor de mogelijkheden voor een starterslening is afhankelijk van de gemeente. De lening is de eerst drie jaar renteloos en aflossingsvrij. De voorwaarden voor een Starterslening en de deelnemende gemeenten vindt u op de site van de SVn.

Een Starterslening bestaat uit twee delen, namelijk de Starterslening die annuïtair wordt afgelost in box 1 en een lening die in box 3 oploopt: de Combinatielening. De box 1 lening wordt geborgd door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Deze constructie bestaat er om te voldoen aan de minimale aflossingsplicht waardoor u in aanmerking komt voor de renteaftrek.

Wij kijken graag met u of u in aanmerking kunt komen voor een Starterslening.

 

Hypotheek en scheiden

Een echtscheiding is natuurlijk een vervelende situatie. Wij helpen u graag om te kijken naar oplossingen om de echtscheiding zo goed mogelijk af te wikkelen.

Is een van jullie eigenaar van de woning? Dan is de echtscheiding makkelijk geregeld. Het wordt lastiger wanneer de woning op beiden namen staat. Ieder heeft recht op 50% van de waarde van de woning. Dit is ook het geval bij over- en onderwaarde.

Wanneer de woning bijvoorbeeld een overwaarde heeft van €40.000, dan heeft de vertrekkende partner recht op €20.000. De partner die in de woning achterblijft, kan dit mogelijk financieren met de nieuwe hypotheek.

De hypotheek is vaak gebaseerd op beide inkomens. Daarom moet er gekeken worden of het financieel haalbaar is om in de woning te blijven wonen. De beste oplossing kan dan soms zijn om de woning te verkopen.

Wij kijken graag met u naar de beste oplossing.

 

Je hypotheek oversluiten, wij kijken gratis bij meer dan 40 geldverstrekkers onafhankelijk naar uw mogelijkheden. 

Het oversluiten van je hypotheek kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo kun je gaan besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Maar bij het oversluiten van je hypotheek komen ook diverse kosten kijken en mogelijk moet je een vergoeding voor het renteverlies van de bank betalen.

Het oversluiten van je hypotheek

 Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je met je lopende hypotheek overstapt naar een andere hypotheekverstrekker. Oversluiten doen mensen vaak aan het einde van de looptijd of rentevaste periode of bij de verkoop van de woning als je gaat verhuizen. Je hoeft dan niet te betalen voor het renteverlies van de hypotheekverstrekker. Ook bij overlijden en een variabele rente betaal je deze vergoeding niet.

 De vergoeding voor het renteverlies wordt door hypotheekverstrekkers in rekening gebracht als je een vaste rente hebt en je je hypotheek ineens aflost of als je voor het einde van de rentevaste periode je hypotheek wilt oversluiten.

 Je hypotheek oversluiten naar een geldverstrekker met lagere woonlasten.

 

  • Je krijgt bij ons een scherpe rente, zonder hiervoor een betaalrekening af te sluiten.
  • Je kunt je (bank)spaar-, leven- of aflossingsvrije hypotheek binnen de juridische en fiscale voorwaarden van ons kantoor oversluiten om zekerder te gaan aflossen en lagere rente lasten te krijgen.
  • Er zijn geen annuleringskosten als je de offerte niet accepteert.
  • Je kunt een hoger hypotheekbedrag inschrijven.
  • Je mag extra lenen als je gaat verduurzamen.

 

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

 

Je kunt een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een goedkopere geldverstrekker, maar je nieuwe aflossingsvrije hypotheek mag dan niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van het huis.

 

Spaarhypotheek oversluiten

 

Heb je een (bank)spaarhypotheek bij een andere hypotheekverstrekker en wil je die oversluiten. Dat kan, onder voorwaarden, naar een lager rente vragende geldverstrekker. Je neemt in dat geval je opgebouwde spaarsaldo mee.

 

Wanneer kan een hypotheek oversluiten zinvol zijn?

 

Je kunt je hypotheek oversluiten om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat je kunt profiteren van lagere maandlasten, omdat er iets is veranderd in je persoonlijke situatie of omdat je je huis wilt verbouwen of verduurzamen en daarvoor je hypotheek wilt verhogen.

 

Als de actuele rentestand lager is dan de rente die jij momenteel over je hypotheek betaalt, kan het interessant zijn je hypotheek over te sluiten. Een lagere rente betekent meestal dat de maandlasten van je hypotheek dalen. Maar houdt wel rekening met een mogelijke stijging van de rente aan het einde van je rentevaste periode. Dat kan extra kosten met zich meenemen. Vraag daarom altijd een onafhankelijke adviseur wat er mogelijk is in jouw situatie. Nu, maar ook in de toekomst.

 

Let op: bij een (bank)spaarhypotheek hoeft een lagere rente niet altijd voordelig te zijn. Een lagere spaarrente betekent namelijk een hogere inleg. En andersom. Bespreek het oversluiten met een onafhankelijke adviseur om te weten wat past bij jouw situatie.

 

Hypotheek oversluiten wegens verandering van persoonlijke situatie

 

Als er tijdens de looptijd van je hypotheek iets is veranderd in je persoonlijke of financiële situatie kan dat je woonwensen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding of een nieuwe baan. Door je hypotheek over te sluiten, kun je kiezen voor een hypotheek die beter past bij je huidige situatie.

 

Hypotheek oversluiten voor verbouwen of verduurzamen

 

Wil je je huis verbouwen of verduurzamen en wil je daar geld voor lenen? Dan kan het interessant zijn om je verbouwing te financieren door je hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen.

 

Bij de door ons geadviseerde bank of verzekeringsmaatschappij kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de verbouwingsregeling. En kun je bij verduurzamen met energiebesparende maatregelen onder voorwaarden tot €9.000 extra lenen bovenop je maximale hypotheek.

 

Lees meer op de pagina https://gemeente.groningen.nl/energieloket-groningen

 

Hypotheek oversluiten berekenen

 

Voordat je je hypotheek definitief oversluit, is het verstandig goed te onderzoeken of deze beslissing de moeite waard en voor jou de juiste keuze is. Of je kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten is namelijk van veel dingen afhankelijk. De rente, je inkomen, de waarde van je huis, de kosten voor het oversluiten van je hypotheek, een eventuele vergoeding voor het renteverlies van de bank en nog diverse andere zaken.

 

De winst die je eventueel behaalt door het oversluiten van je hypotheek naar de door ons geadviseerde bank of geldverstrekker is van veel dingen afhankelijk en daarom lastig te berekenen. We raden je dan ook aan om een afspraak met ons in te plannen en advies te krijgen door onze onafhankelijke adviseur en te laten berekenen wat het oversluiten van je hypotheek voor jouw specifieke situatie betekent en of de kosten opwegen tegen de lagere maandlasten.

 

Kosten bij het oversluiten van je hypotheek

 

Aan het oversluiten van je hypotheek zijn kosten verbonden. Daarom is het belangrijk om van tevoren te onderzoeken of deze kosten opwegen tegen het bedrag dat je door het oversluiten van je hypotheek gaat besparen.

 

De kosten voor het oversluiten van je hypotheek kunnen onder andere bestaan uit:

 

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de hypotheekakte
  • Het bedrag dat je de hypotheekverstrekker betaalt aan renteverlies
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG), als je daarvoor in aanmerking komt

 

Notariskosten hypotheek oversluiten

 

Als je je hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker, betaal je net als bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek notariskosten. Deze kosten rekent de notaris onder andere voor het opstellen van de nieuwe hypotheekakte en het opnieuw inschrijven van je hypotheek in het Kadaster.

 

Taxatiekosten hypotheek oversluiten

 

Bij het oversluiten van je hypotheek wil een hypotheekverstrekker weten hoeveel je huis waard is. In de meeste gevallen vraagt hij om een taxatie, zodat de waarde van je huis officieel kan worden vastgesteld door een taxateur. Hier zijn kosten aan verbonden, die per taxateur verschillen.

 

Als de nieuwe hypotheek een lening vervangt die je bent aangegaan om je huis te kopen, te verbeteren of te onderhouden, zijn de oversluitkosten voor je hypotheek fiscaal aftrekbaar.

 

Vergoeding voor het oversluiten van je hypotheek

 

Als je een huis koopt, leent de bank je (een deel van) het aankoopbedrag. Over het geleende bedrag betaal je rente. Met de bank spreek je een periode af waarin de hoogte van deze rente vaststaat: de rentevaste periode. Als je je hypotheek oversluit naar een andere bank loopt jouw bank deze rente-inkomsten mis. Daarom betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank als je je hypotheek wilt oversluiten vóór het einde van de rentevaste periode.

 

Hoe wordt de hoogte van de vergoeding bepaald?

 

Het uitgangspunt bij het bepalen van de vergoeding voor het renteverlies is dat de bank er niet aan mag verdienen. Het bedrag dat je betaalt voor het oversluiten van je hypotheek kun je zien als een compensatie voor de rente-inkomsten die de bank misloopt. De hoogte wordt berekend aan de hand van een aantal factoren:

 

  • De adviseur van Makelaardij Boekelo  vergelijkt de rente die jij betaalt voor je huidige hypotheek met de actuele rente die wij nu aanbieden bij een vergelijkbare hypotheek (zelfde aflosvorm, restant looptijd en verhouding schuld en marktwaarde): is de rente nu lager, dan lijden we verlies.
  • De hoogte van je hypotheekbedrag: een hoog bedrag betekent een hogere vergoeding.
  • De resterende rentevaste periode: hoe langer je rentevaste periode nog duurt, hoe hoger de vergoeding zal zijn.
  • Het bedrag dat je zonder vergoeding van het renteverlies mag aflossen: wij berekenen de vergoeding over het deel dat je niet zonder vergoeding mag aflossen.

 

De rente die de bank nu zou ontvangen voor een soortgelijke lening wordt ook wel ‘rekenrente’ genoemd. Hoe hoger deze rekenrente, hoe lager de vergoeding.

 

Moet je altijd een vergoeding betalen voor het renteverlies van de bank bij oversluiten?

 

Je hoeft niet altijd een vergoeding te betalen als je je hypotheek oversluit. In de volgende gevallen hoeft het niet:

 

  • Bij verkoop van je woning als je gaat verhuizen
  • Als je een variabele rente betaalt en dus geen rentevaste periode hebt
  • Bij een vaste rente op de einddatum van je rentevaste periode
  • Aan het einde van de looptijd van je hypotheek
  • Bij sommige hypotheekverstrekkers zijn de laatste 1 tot 2 jaar van de rentevaste periode ‘rentebedenktijd’. Als je in die periode je hypotheek oversluit, hoef je geen vergoeding te betalen

 

Tip: Als je rentevaste periode bijna is afgelopen, loopt de hypotheekverstrekker relatief weinig geld mis en is de vergoeding mogelijk te verwaarlozen.

 

Is oversluiten voor mij een goede keuze?

 

Onze onafhankelijke adviseur kan je helpen om deze vraag te beantwoorden. Samen bekijk je wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie en of oversluiten op dit moment voor jou een goede keus is.

 

Bespreek je mogelijkheden om je hypotheek over te sluiten naar de goedkoopste geldverstrekker met onze onafhankelijke adviseur.

 

Hypotheekvorm kiezen, wij helpen U.

Bij de aankoop van een huis, komt er nog een hoop kijken bij het kiezen van een hypotheek. Wil je nou meer weten over:

  • wat annuïtair en lineair precies inhoudt;
  • hoeveel je eigenlijk betaalt;
  • wat de beste keus voor jou is?

Bel ons geheel vrijblijvend voor meer informatie

 T: +31 (0)599 65 11 33
E: info@makelaardijboekelo.nl

 

bekijk hier alvast ons dienstverleningsdocument en voor onze dienstenwijzer

Makelaardij Boekelo verzorgt uw hypotheek.

De hierboven beschreven factoren bepalen of een hypotheek bij u en uw omstandigheden past, zodat u ook in de toekomst plezier blijft houden van uw hypotheek. Een goede hypotheek selecteren is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt.

Makelaardij & Assurantiekantoor Boekelo is een echte specialist op hypotheekgebied. Wij kunnen u een gefundeerd advies geven bij een belangrijke beslissing in uw leven: Het kiezen van een juiste hypotheek! Daarbij komt dat wij met vrijwel alle geldgevers zaken kunnen doen. Op basis van onze jarenlange ervaring, en gegeven de huidige markt- maar ook fiscale ontwikkelingen, adviseren wij u graag persoonlijk.

Maak een afspraak met een van de hypotheekdeskundigen van ons kantoor en wij komen geheel vrijblijvend bij u langs met de best bij u passende hypotheek en een voor u gunstig rentepercentage.

 

 

 

Hoogte hypotheek berekenen

Z

Nieuwe hypotheek afsluiten

Hypotheek oversluiten

i

Starterslening

Gecertificeerde Register Makelaar & Taxateur NRVT en SCVM .
Makelaar Boekelo is een erkend RFD Dienstverlener (Register Financieel Dienstverlener).
Werkzaam in de omgeving van: Stadskanaal , Veendam , Borger-Odoorn Nieuw-Buinen, Exloermond, gemeente.Groningen , Pekela en Westerwolde Ter Apel